wtorek, 24 września 2013

Wuzetka

Nie należę do osób, które znają się na kuchni. Bazuje głównie na przepisach prostych, mało pracochłonnych lub coś sama wymyślę dla uproszczenia dania. Jeśli chodzi o pieczenie to mam kilka sprawdzonych, niewymagających ode mnie specjalnych umiejętnoiści przepisów. Dlatego moje przepisy polecam leniuchom kuchennym :).

Wuzetka to dla mnie chyba najlepsze ciasto pod warunkiem, że jest dobrze zrobione (masa ma nie mulić !!!).


Składniki:

CIASTO:
  • 10 jaj
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

MASA:
  • 1 litr śmietany kremówki 30%
  • 2 opakowania bitej śmietany Śnieżki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 i 1/2 szklanki gorącej wody

POLEWA:
  • gotowa polewa czekoladowa deserowa (taka która zastyga na twardo)
  • dżem wiśniowy

Wykonanie:

CIASTO: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem, aż do uzyskania jednolitej mamy. Żółtka mieszamy z wodą i dodajemy stopniowo do białek. Wciąż miksując dodajemy resztę składników. Uzyskaną masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do wypieków. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut (ja piekę na termoobiegu). Przed wyciągnięciem z piekarnika należy sprawdzić czy ciasto jest "suche" wbijając patyczek w różne miejsca ciasta. Otrzymany biszkopt przekrajamy w pół.

MASA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i czekamy do ostudzenia (najlepiej przygotować ją przed rozpoczęciem robienia ciasta). Resztę składników miksujemy dodając na końcu rozpuszczoną żelatynę. Gotową masę odstawiamy do lodówki, żeby lekko stężała.

BUDOWA WUZETKI: Na jedną połowę biszkoptu wylewamy masę i przykrywamy drugą częścią. Wierzch smarujemy niewielką ilością dżemu wiśniowego i polewamy polewą czekoladową.

Możemy też odłożyć trochę masy przed wylaniem na biszkopt, tak aby móc przyozdobić kawałki ciasta.


Życzę SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. Znalazłam tę wuzetkę przypadkowo u Ciebie i chyba jutro ją wypróbuję. Wydaje się dość łatwa do zrobienia, a wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest łatwa. Ja na razie ilość placków (rodzajów), które upiekłam mogę policzyć na palcach jednej ręki.

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz lub staniesz się obserwatorem, a jeśli jeszcze u Ciebie nie byłam zostaw mi namiary. Na pewno Cie odwiedzę !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...