Wuzetka to dla mnie chyba najlepsze ciasto pod warunkiem, że jest dobrze zrobione (masa ma nie mulić !!!).
Składniki:
CIASTO:
- 10 jaj
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
MASA:
- 1 litr śmietany kremówki 30%
- 2 opakowania bitej śmietany Śnieżki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
POLEWA:
- gotowa polewa czekoladowa deserowa (taka która zastyga na twardo)
- dżem wiśniowy
Wykonanie:
CIASTO: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem, aż do uzyskania jednolitej mamy. Żółtka mieszamy z wodą i dodajemy stopniowo do białek. Wciąż miksując dodajemy resztę składników. Uzyskaną masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do wypieków. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut (ja piekę na termoobiegu). Przed wyciągnięciem z piekarnika należy sprawdzić czy ciasto jest "suche" wbijając patyczek w różne miejsca ciasta. Otrzymany biszkopt przekrajamy w pół.
MASA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i czekamy do ostudzenia (najlepiej przygotować ją przed rozpoczęciem robienia ciasta). Resztę składników miksujemy dodając na końcu rozpuszczoną żelatynę. Gotową masę odstawiamy do lodówki, żeby lekko stężała.
BUDOWA WUZETKI: Na jedną połowę biszkoptu wylewamy masę i przykrywamy drugą częścią. Wierzch smarujemy niewielką ilością dżemu wiśniowego i polewamy polewą czekoladową.
Możemy też odłożyć trochę masy przed wylaniem na biszkopt, tak aby móc przyozdobić kawałki ciasta.
Życzę SMACZNEGO :)
Znalazłam tę wuzetkę przypadkowo u Ciebie i chyba jutro ją wypróbuję. Wydaje się dość łatwa do zrobienia, a wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńJest łatwa. Ja na razie ilość placków (rodzajów), które upiekłam mogę policzyć na palcach jednej ręki.
Usuń