- 1 kg mąki pszennej typ 650
- 5 dag drożdży
- 1 litr ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 6 łyżek łuskanego słonecznika
- 2 łyżki pestek z dyni
- 1 szklanka otrąb żytnich
Wykonanie:
- Wszystko wsypujemy do miski i wlewamy wodę (drożdże kruszymy). Dokładnie mieszamy ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min.
- Po odczekaniu mieszamy ponownie i wkładamy do foremek (moje trzy foremki: 25x13 cm). Odstawiamy na ok 10-15 min, aż ciasto podniesie się o ok. 2-3 cm.
- Smarujemy na wierzchu olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (ja piekłam na funkcji: góra-dół-termoobieg). Pieczemy ok. 1 godziny.
Proste, nie ? A jaki chlebek jest pyszny ...
OO piękny chlebuś!
OdpowiedzUsuńi smaczny :)
Usuńwow...jestem pełna podziwu - muszę koniecznie spróbować :D
OdpowiedzUsuńPrzy okazji zapraszam Cię do mojego wyzwania autorskiego
http://babskieczytadla.blogspot.com/p/autorskie-wyzywanie-europa-da-sie-lubic.html
zachecam :) a o wyzwaniu napisałam pod postem "autorskie wyzwanie - Europa da sie lubić"
UsuńŚwietny przepis. Podwędziłam już od ciebie ten na ciasto marchewkowe i z tego może też skorzystam :D
OdpowiedzUsuńtu nie używa się ostrych narzędzi :)
UsuńNo tak... Może tym razem nie zrobię sobie krzywdy XD
UsuńNo tak chleby domowej roboty są najlepsze, następnym razem dodaj soczewice i odrobinkę czarnuszki, mówię Ci ja się nie spodziewałam, ze będzie takie pyszne ;)
OdpowiedzUsuńdodam, dopiero 2 razy ten robiłam, ale świetnie wychodzi i jeszcze z suszoną śliwką jeden muszę kiedyś spróbować
Usuńpyszny taki chlebuś,moja mama dawniej piekła takie :) pychotka
OdpowiedzUsuńAz dostalam slinotoku. Tylko czy ja siemie lniane dostane. Bede kombinowac :)
OdpowiedzUsuńmożesz pominąć lub dodać coś innego lub jakiegoś składnika po prostu wiecej :) ja dyni zawsze wiecej sypie
Usuń