niedziela, 16 lutego 2014

Bo przepis był banalny ... czyli upiekłam chleb

Jako, że jestem z tych leniwców kuchennych, którzy by chcieli wziąć do ręki łyżkę, trochę pomieszać i mieć gotowe danie, mam świetny przepis od mojej mamy. Przepis na pyszny chlebek, który nie tylko będzie zdrowszy niż sklepowe "gumiaki", ale także może dłużej poleżeć w chlebaku i dalej będzie świetnie smakować.




Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej typ 650
  • 5 dag drożdży
  • 1 litr ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek łuskanego słonecznika
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • 1 szklanka otrąb żytnich

Wykonanie:
  • Wszystko wsypujemy do miski i wlewamy wodę (drożdże kruszymy). Dokładnie mieszamy ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. 
  • Po odczekaniu mieszamy ponownie i wkładamy do foremek (moje trzy foremki: 25x13 cm). Odstawiamy na ok 10-15 min, aż ciasto podniesie się o ok. 2-3 cm.
  • Smarujemy na wierzchu olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (ja piekłam na funkcji: góra-dół-termoobieg). Pieczemy ok. 1 godziny.

Proste, nie ? A jaki chlebek jest pyszny ...



12 komentarzy:

  1. wow...jestem pełna podziwu - muszę koniecznie spróbować :D

    Przy okazji zapraszam Cię do mojego wyzwania autorskiego
    http://babskieczytadla.blogspot.com/p/autorskie-wyzywanie-europa-da-sie-lubic.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachecam :) a o wyzwaniu napisałam pod postem "autorskie wyzwanie - Europa da sie lubić"

      Usuń
  2. Świetny przepis. Podwędziłam już od ciebie ten na ciasto marchewkowe i z tego może też skorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tu nie używa się ostrych narzędzi :)

      Usuń
    2. No tak... Może tym razem nie zrobię sobie krzywdy XD

      Usuń
  3. No tak chleby domowej roboty są najlepsze, następnym razem dodaj soczewice i odrobinkę czarnuszki, mówię Ci ja się nie spodziewałam, ze będzie takie pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodam, dopiero 2 razy ten robiłam, ale świetnie wychodzi i jeszcze z suszoną śliwką jeden muszę kiedyś spróbować

      Usuń
  4. pyszny taki chlebuś,moja mama dawniej piekła takie :) pychotka

    OdpowiedzUsuń
  5. Az dostalam slinotoku. Tylko czy ja siemie lniane dostane. Bede kombinowac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz pominąć lub dodać coś innego lub jakiegoś składnika po prostu wiecej :) ja dyni zawsze wiecej sypie

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz lub staniesz się obserwatorem, a jeśli jeszcze u Ciebie nie byłam zostaw mi namiary. Na pewno Cie odwiedzę !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...