sobota, 24 maja 2014

To zawsze się uda ! Zapraszam na szarlotkę :)

To było moje pierwsze ciasto, które upiekłam. Przepis dostałam od koleżanki, która mi właśnie powiedziała, że tego ciasta nie da się zepsuć. Ja robię je zawsze z jabłkami z cynamonem, ale właściwie można je zrobić z dowolnymi owocami.


Składniki:
  • ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 250 dag masła/margaryny
  • nadzienie:
- 2 kg jabłek
- cynamon

Wykonanie:

Najpierw zaczynamy od przygotowania jabłek. Obieramy je, kroimy i wrzucamy np na patelnię. Jabłka powinny zmięknąć i
przejść do jednolitej masy (jeśli ktoś woli kawałki, może zostawić w kawałkach). Przyprawiamy cynamonem i ewentualnie cukrem do smaku.

Wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta wrzucamy do miski (masło powinno być wcześniej miękkie). Ugniatamy je do otrzymania jednolitej masy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem.
3/5 ciasta układamy na spodzie i nakładamy mus jabłkowy. Pozostałą część ciasta rwiemy na małe kawałki w układamy na górze (można też zetrzeć ciasto na tarce).

Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni, na godzinę.




19 komentarzy:

  1. Nie mogę zdecydowanie oglądać takich postów, jak mi się chce jeść:D A nawiasem mówiąc, również uwielbiam piec ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę rzadko i wybieram te najłatwiejsze przepisy :)

      Usuń
  2. Jejku, ależ narobiła mi apetytu! Ja nie potrafię zbytnio dobrze piec, ale mimo to chce zaryzykować, bo szarlotkę uwielbiam, a powyższy przepis wydaje się nawet łatwy do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też miałąm opory na początku, ale dobry przepis i ciasto wyjdzie :) A to już na pewno

      Usuń
  3. Uwielbiam to ciasto. Może kiedyś się odważę sama je upiec :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi smaku narobiłaś:). Upiekę, kiedy tylko mama dopuści mnie do kuchni:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama jakby usłyszała że chce coś robić w kuchni, to jestem pewna że od razu by mnie dopuściła

      Usuń
  5. Moje kochane ciasto:) Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. o kurcze powiem tylko mniam! ja teraz nie mogę jej jeść, ale mam swoją dietetyczną wersję z płatkami owsianymi i migdałami bez spodu - zapiekane w piekarniku, a do tego lody bananowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow ta twoja wersja też by mi smakowała ... Lody bananowe ? Muszą być pyszne !

      Usuń
  7. Oj...jak ja lubię szarlotkę - narobiłaś mi takiego smaka, że chyba jutro upiekę :)
    Choć teraz sezon truskawkowy, więc może jakiś placek z truskawkami? Też bym nie pogardziła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak truskawki ... hmm chyba przychodzi mi do głowy tylko biszkopt z galaretką z truskawkami :)

      Usuń
  8. ale tu pysznie:):)

    OdpowiedzUsuń
  9. W weekend zawita na moim stole :) Dam znać jak wyszła !
    Uwielbiam Twojego bloga ! :)
    Zapraszam do siebie, dopiero zaczynam więc będzie mi miło jeśli mnie odwiedzisz i może nawet ze mną zostaniesz :) Zapraszam http://fochzprzytupem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz lub staniesz się obserwatorem, a jeśli jeszcze u Ciebie nie byłam zostaw mi namiary. Na pewno Cie odwiedzę !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...